Wat kun je verwachten?

Waar te beginnen in je zoektocht naar de juiste coach? Ik kan me voorstellen dat je wellicht allerlei vragen hebt. Misschien wil je weten wat je kunt verwachten van een coachtraject in het algemeen. Of ben je benieuwd naar de werkwijze en vraag je je af of er een klik is tussen jou en de coach? Om je een idee te geven van wat je van De Coachfabriek en van mij als coach kunt verwachten, heb ik hieronder wat vragen en antwoorden op een rij gezet.

>> Bij het begin beginnen: de kennismaking
Nadat wij voor de eerste keer telefonisch of via e-mail contact met elkaar hebben gehad, plan ik om te beginnen altijd een intake-gesprek. Voorafgaand aan ons gesprek stuur ik je een vragenformulier wat je ingevuld mee kan nemen of vooraf aan me op kan sturen. Verder werken we er in een intake-gesprek aan om jouw coachvraag zo helder mogelijk te krijgen. Jouw persoonlijke wensen vormen tenslotte het uitgangspunt voor het verdere coachtraject.

Is het intake-gesprek je bevallen en wil je graag verder? Ik doe een voorstel voor het vervolgtraject en samen bespreken we dingen als de frequentie, tijden en de vorm waarin je gecoacht wilt worden.

>> Welke vormen van coaching zijn er mogelijk?
De individuele coachgesprekken zijn op verschillende manieren in te vullen. Face-to-face ‘tussen vier muren’ op bijvoorbeeld De Coachfabriek-locatie maar ook Skype-coaching of een telefonische afspraak behoren tot de mogelijkheden. Of wat te denken van een gesprek tijdens een flinke wandeling? Buiten zijn ontspant en stimuleert tegelijkertijd allebei de hersenhelften oftewel je slaat twee vliegen in één klap!

>> Hoe ziet een coachtraject er doorgaans uit?
Geen coachtraject is hetzelfde en is dus eigenlijk altijd maatwerk. Jouw vraag staat echter altijd centraal. Ook al heb je deze nog niet helemaal helder en gaat het vooral om een gevoel. In de gesprekken zullen we jouw vraag vanuit verschillende kanten gaan onderzoeken met soms verrassende en verhelderende inzichten als gevolg. Soms kunnen de gesprekken ook best confronterend of pijnlijk zijn. Veiligheid en respect staan daarbij echter altijd voorop.
In de gesprekken gebruik ik onderdelen uit verschillende coachtechnieken; de insteek is altijd dat het moet aansluiten bij jouw persoon en situatie. Ik werk graag met creatieve en oplossingsgerichte coachvormen en maak onder andere gebruik van de trainingsmaterialen van Peter Gerrickens, RET en NLP.

>> Mijn stijl van coachen
Mijn gesprekken zijn over het algemeen open en luchtig en is er volop ruimte om jouw verhaal te doen. Als feedback krijg ik vaak dat ik veel waarde geef aan de vertrouwensband in een gesprek en een integere en empathische luisteraar ben. Verder sta ik altijd graag wat langer stil bij de omgeving waarin je leeft en werkt omdat ik geloof dat een coachgesprek dan beter kan beklijven.

Mijn werkwijze stem ik altijd af op de ander die tegenover me zit. Geen abacadabra maar samen op zoek naar datgene wat voor jou het beste werkt. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat jijzelf al over een groot deel over de antwoorden op jouw vraag beschikt. Maar dat het soms alleen lastig is om er zelf bij te komen. Ik ga graag samen met je op zoek!

>> Hoe lang duurt een gesprek en een traject?
Een individueel coachgesprek duurt bij mij doorgaans een uur tot vijf kwartier. Vind je het prettiger om een dubbele sessie te boeken dan kan dat ook. Voor een ‘wandelend’ coachgesprek stel ik vaak voor er anderhalf uur voor uit te trekken.

Hoe lang een traject duurt verschilt per persoon en vraagstuk. Gemiddeld genomen duurt een traject tussen de 3 en 8 gesprekken. Na het eerste intakegesprek kan ik je een goed beeld van geven van het verwachte aantal gesprekken. Aan het einde van onze vijfde afspraak plan ik altijd een kort evaluatiemoment waarin we samen terugkijken en de vervolgstappen bespreken.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail me of bel me dan gerust voor een antwoord of verdere toelichting!